Kad vaše dete treba da ostane kod kuće ?

Evo jedne situacije sa kojiom se suočava veliki broj roditelja: Vaše dete se probudilo zaleći se  da je bolesno; potrebno je da procenite da li je njegovo stanje zahteva da odsustvuje iz škole tog dana.

 

Evo nekoliko saveta koji Vam mogu pomoci da donesete odluku :

 

  • Pre spavanja proveravajte da li Vaše dete pokazuje znake ili simptome bolesti. Ujutru, takođe treba da proverite stanje Vašeg deteta. Bolest se može znatno pogoršati preko noći. Kakvo je stanje Vašeg deteta ? Da li je ono aktivno, živahno, letargično, plačljivo, razdražljivo, grozničavo ili ima druge simptome bolesti?

 

  • Vaše dete može ići u školu ukoliko mu curi nos, a osim toga se oseća dobro. Ukoliko ima težak kašalj ili sekret iz nosa postane mukozan ( gust, sluzav) nemojte ga slati u školu. U slučaju da je kašalj praćen ubrzanim, teškim disanjem, obavestite Vašeg lekara o stanju Vašeg deteta.

 

  • Dete koje povraća treba da ostane kod kuće. Osim u slučaju da je uzrok povraćanja očigledan (na primer- reakcija na namirnicu koju konzumira prvi put ili koja mu ne prija), zatražite savet Vašeg lekara. Dijareja je takođe jedan od razloga zbog kojih Vaše dete treba da ostane kod kuće. Deca najmlađeg uzrasta nisu u stanju da spreče ‘’ nezgodu’’.

 

  • Kada je u pitanju temperatura, ukoliko je manja od 37,7 C to ne treba da vas brine. S druge strane, temperatura veća od 37,7 C pogotovu ukoliko je praćena bolom u grlu ili osipom, može biti znak bolesti. U tom slučaju, Vaše treba da ostane kod kuće, a Vi da obavestiti lekara o njegovom stanju.

 

  • Deca se često žale na stomačne tegobe. Ovo može biti izazvano iz više razloga, npr. bitan ispit ili neka situacija u školi koja izaziva nelagodnost kod Vašeg deteta. Bol verovatno nije izazvan ozbiljnijim razlogom, ukoliko Vaše dete nastavi da se igra ili da učestvuje u ostalim aktivnostima. Međutim kod stomačnih tegoba praćenih dijarejom i groznicom, preporučuje se da Vaše dete ostane kod kuće. Ukoliko stomačne tegobe traju više dana uzastopno, konsultujte se sa Vašim lekarom o tretmanu.