Jedan dan u obdaništu

Jutarnji prijem i jutarnji rituali

 

Deca ujutro dolaze u školu u pratnji roditelja, gde ih vaspitači dočekuju u učionici.

Radni dan počinje slobodnim prijemom: Deca sama biraju aktivnosti kojima će se baviti, igraju se i ponovo uspostavljaju kontakt sa ostalom decom u grupi. Ovaj prelaz između kućnog okruženja i školske sredine veoma je važan za decu najmlađeg uzrasta.

Rituali sa vaspitačicom, trenutak razmene sa učenicima: Odvojite vreme za razgovor o aktivnostima tokom vikenda, za pevanje pesmice ili prepričavanje neke priče, kao i za razgovor o datumu, vremenskim uslovima, deci prisutnoj u razredu: to su trenuci od izuzetne važnosti za učenje.

Deca se, sva zajedno, pozivaju da utvrde koji je dan u nedelji (ponedeljak, utorak, sreda, itd.) i kakva je vremenska prognoza za taj dan (da li je sunčano, oblačno, kišovito, itd.). Uz pomoć slika, vaspitačica pokazuje deci koje su aktivnosti predviđene za taj dan i kojim redosledom će se odvijati. Cilj je da se deci pruži mogućnost određivanja u vremenu, unapređivanja govornog jezika i bavljenja računskim operacijama.

 

Raznovrsne aktivnosti

 

Tokom čitavog dana, vaspitačica kombinuje aktivnosti koje zahtevaju više pažnje, kao što je čitanje neke priče, sa aktivnostima koje zahtevaju više fizičkog angažovanja, kao što su radionice u kojima deca slažu kocke.

Igra je moćno sredstvo za učenje: deca kroz igru uče prateći namenski strukturisan nastavni program, sve sa zadovoljstvom i bez opterećenja.

Sve aktivnosti se u praksi u principu odvijaju u malim grupama – radionicama, i traju u principu 15 minuta u mlađim grupama, da bi dostigle ponekad i 30 do 40 minuta na završetku velike – predškolske grupe. Dužina trajanja prilagođena je sposobnostima dece da održe potreban nivo koncentracije.

Sve aktivnosti se organizuju u zabavnoj formi.

 

 

Užina i rekreacija

 

U toku prepodneva, predviđeno je vreme za užinu u učionici. Nakon toga, sledi vreme predviđeno za rekreaciju.

Deca iz obdaništa igraju se zajedno u velikom dvorištu koje je uređeno posebno za njih.

 

Vreme za spavanje i odmor za decu iz male grupe

 

Nakon rekreacije, deca najmlađeg uzrasta imaju potrebu da se odmore, jer je radni dan dug i pun aktivnosti.

Tokom 30 minuta, ispruženi na krevetićima, u miru i tišini, spavaju ili se jednostavno odmaraju pre drugog dela školskog dana.

13h10, završetak nastave

Nastava se završava u 13h10.

Decu koja ostaju u školi preuzimaju vaspitačice koje se brinu o njihovom obroku, a zatim prelaze u dnevni boravak.