Echanges et partenariats

Poseta Filološkom fakultetu u Beogradu

 

 

Učenici završnog razreda gimnazije posetili su Filološki fakultet u Beogradu i slušali su predavanje na odseku za italijanski jezik. Učestvovali su veoma aktivno sa studentima druge godine i pokazali su dobar nivo italijanskog jezika. 

Zahvaljujemo profesorkama, Jeleni Drljević i Julijani Vučo, koje su nas veoma srdačno dočekale.

 

 

 

 


Посета ученика шабачке гимназије

Деветнаест ученика 2, 3. и 4. разреда шабачке гимназије, са својим професоркама француског језика госпођом Светланом Вукашиновић Гуцовић и госпођом Драгицом Марковић, 12. новембра 2019. посетило је ученике 1е ФШБ, а у организацији њихових професора гђе Оливере Потић, г. Филипа Боноласа и г. Флоријана Ербера.

На самом почетку ученицима се обратио господин Амар Уријаши, школски педагог и помоћник директора, а потом и директорка, госпођа Кристин Шуре.

Том приликом ученици су посетили час господина Боноласа на коме су информисани о реформи гимназије и полагања матурског испита и слушали су предавање г. Боноласа о баснама, од Езопа до Лафонтенових адаптација Езопових басни, са примерима трију Лафонтенових басни из 17. века, које одсликавају и тадашњу политичку ситуацију. Ученици су, између осталих, прочитали и баснеу Храст и пузавица, затим и басну Гавран и лисица која спада у једну од оних које је адаптирао и српски просветитељ Доситеј Обрадовић у 19. веку.

После кратке паузе професор Ербер је одржао предавање у вези са Првим светским ратом, почевши од неколико тврдњи за које је требало да ученици одговоре јесу ли тачне или не. Пошто је записао ученичке одговоре, одржао је предавање којим је доказао тачност односно нетачност одређених тврдњи.

После ручка у кантини професори и ученици шабачке гимназије и професори и ученици ФШБ посетили су Филолошки факултет у Београду, и захваљујући ангажману госпође Милице Винавер, професорке књижевности на Катедри за француски језик, обишли су Одсек за романистику, библиотеку, кабинете и присуствовали часу синтаксе глагола у француском језику.

На крају посете, ученици и професори обишли су Француски институт. Љубазни домаћини, господин Виктор Ле Кам, координатор за двојезичну наставу, и госпођа Катрин Красојевић, руководилац  медијатеке, упутили су ученике у могућности и користи које пружа Француски институт и француски језик уопште.

Ову посету школе су искористиле да потпишу Протокол о сарадњи.

После пријатног дана ученици и професори су се вратили својим кућама.

Оливера Потић, професор српског језика и књижевности у ФШБ

(на француски језик превела Евгена Огњановска, библиотекар у ФШБ)